Favoriete low-calorie producten

In deze blog deel ik mijn favoriete low-calorie producten die ik veel gebruik. Ik heb het voornamelijk over producten die je eten nét een tikkie lekkerder maken (‘de smaakmakers’), maar ook producten die goed vullend zijn en veel volume bevatten (ook wel ‘volumevoer’). Aangezien mijn energiebehoefte niet zo hoog is en ik momenteel al lange tijd onder mijn energiebehoefte eet om vet te verliezen (het welbekende #cutleven 😉 ), probeer ik dit voor mezelf makkelijk te houden door zoveel mogelijk te eten met zo min mogelijk calorieën. Ondertussen ben ik dus wel bekend met producten waar weinig calorieën in zitten en wellicht heb jij hier ook wat aan. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder… 

 

 

De  smaakmakers

Wellicht zijn sommige producten-tips voor jou overbodig, maar ik moet zeggen dat ik een paar dingen ook nog niet wist toen ik net begon met mijn, tsja, hoe zullen we het noemen, levensstijlverandering?! Hoe maak je bijvoorbeeld groenten lekker met low-calorie producten? 

Kruiden, kruiden en nog eens kruiden…

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze moeite hebben met het eten van veel groenten omdat ze het zo saai en smakeloos vinden. De oplossing hiervoor is vrij simpel: ga letterlijk LOS met kruiden! Ik roerbak regelmatig mijn groenten en gooi hier dan echt van alles in, zoals paprikapoeder, gemalen komijnzaad, chilipoeder, Italiaanse kruiden, oregano, bieslook, kurkuma, gedroogde basilicum, knoflookpoeder, uienpoeder en ga zo maar door. Door aan het eind van het bakken een klein scheutje water toe te voegen zorg je dat de kruiden wat meer aan je groenten hechten. Hierdoor heb je geen sausjes meer nodig, wat aanzienlijk scheelt aan calorieën.

Walden Farms Caramel Syrup

Ken je het merk Walden Farms al?! Dan weet je waarschijnlijk dat zij ge-ni-aal zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een karamelsiroop waar bijna geen calorieën in zitten! Ook hebben ze andere sauzen met weinig of zelfs zonder calorieën, zoals dressings, chocoladesaus en pannenkoekensiroop. Sommigen zijn wel lekker, maar anderen ook echt niet. De karamelsiroop is daarentegen wel écht lekker! Ik doe de het bijvoorbeeld een beetje op mijn Zonnatura rijstwafel, door mijn koffie of over mijn kwark of havermout.

Per dosering (2 eetlepels, 30 ml): 3,4 kcal | K: 0,9 g | V: 0 g | E: 0 g

FlavDrops van MyProtein

Ook deze zijn zoo fijn! Het zijn flesjes met een soort zoetstof waar geen calorieën in zitten. Een paar druppeltjes zijn al genoeg om iets ineens heel lekker te maken. Ik doe het in mijn koffie, door mijn kwark of ik gebruik het om bananenpannenkoekjes wat zoeter te maken. FlavDrops heb je in ontzettend veel smaakjes en ik heb ondertussen ook behoorlijk wat van die flesjes in huis. Vanille en Maple Syrup zijn mijn favoriet! Daarentegen zijn aardbei en appel ook erg lekker door bijvoorbeeld je kwark. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld geen kwark te kopen met een smaakje. De flesjes zijn vrij prijzig, maar je kan er heel lang mee doen.

Per dosering: 0 kcal

Cacao

Tsja, ik ben en blijf toch een vrouw he… En soms zijn die cravings naar chocola nogal ehh, groot! Ondanks dat ik elke dag wel een stuk extra pure chocola eet voor de gezonde vetten, is dat soms zelfs niet genoeg om de cravings te weerstaan. Hoe ik dat oplos? Hüttenkäse of kwark mixen met een theelepeltje cacao en wat zoetstof of bijvoorbeeld chocolade FlavDrops.

Per theelepel a 5 gram: 20 kcal | K: 0,6 g | V: 1 g | E: 1,1 g

Sojasaus

Sojasaus maakt alles lekker… Tenminste, dat vind ik! Ik kijk daarom altijd uit naar mijn lunch: rijst met een beetje sojasaus. Vaak eet ik basmatirijst met extra vezels aangezien ik zilvervliesrijst niet super lekker vind, maar sojasaus kan er zelfs voor zorgen dat ik zilvervliesrijst ook lekker vind. Ook kan je het toevoegen als smaakmaker aan een portie groenten. Per eetlepel 13 kcal met bijna net zoveel koolhydraten als eiwitten.

Per eetlepel a 15 ml: 13 kcal | K: 1,7 g | V: 0 g | E: 1,4 g

Bouillonblokjes

Ook dit is iets wat ik regelmatig gebruik en ik eigenlijk als tip heb gekregen van mijn vader. Hij kookt groenten regelmatig in de bouillon, zoals bijvoorbeeld snijbonen, bloemkool, broccoli, etc. Het smaakt daardoor gelijk een stuk lekkerder zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Ook gebruik ik bouillon vaak om mijn rijst in te koken. Natuurlijk is het dan wel van belang dat je rekening houdt met de hoeveelheid zout die in de bouillonblokjes zit, maar tegenwoordig zijn er ook natriumarme blokjes te koop. En daarbij, het merendeel gaat verloren bij het afgieten, dus ik denk dat het dan wel meevalt.

Ooh en nog een tip… Heb je zin in iets zouts, zoals chips of nootjes, ook dan kan je een kopje bouillon nemen (bijvoorbeeld van het merk ‘Opkikker’).

Calorieën: verwaarloosbaar


Volumevoer

Groenten

De makkelijkste manier om veel volume te creëren, is door het toevoegen van groenten aan elke maaltijd. In de meeste groenten zitten nou eenmaal weinig calorieën en veel vezels waardoor je er veel van kan eten terwijl de vezels zorgen voor het verzadigende effect. Voeg bijvoorbeeld courgette of pompoen toe aan je havermout ‘s ochtends, eet bij je lunch rauwkost of groenten naast je boterhammen, neem als tussendoortje wat wortels, komkommer, paprika of tomaatjes en schep bij je avondeten eerst een flink portie groenten op je bord voordat je je koolhydraatbron opschept of maak er een salade naast. Hierdoor lijkt het alsof je super veel eet, terwijl het qua calorieën heel erg meevalt in vergelijking met andere producten. Zelf eet ik regelmatig uit een enorme slabak omdat het anders gewoon niet op mijn bord past, haha.

Zonnatura appel & kaneel of honing rijstwafels

Oftewel rijstwafels met een smaakje. Ik was al bekend met Snack a Jacks, zoals de caramel variant, maar de rijstwafels van Zonnatura zijn net iets gezonder. Ze zijn namelijk gezoet met natuurlijke fruitsuikers! Daarnaast zijn de calorieën lager: per rijstwafel 32 kcal, terwijl een Snack a Jack al gauw 50 kcal bevat. Dat betekent dat je er dus bijna twee kan eten t.o.v. één Snack a Jack 😉

Per rijstwafel: 32 kcal | K: 6,8 g | V: 0,2 g | E: 0,6 g

Komkommer

Jaja, ook dit eet ik bijna elke dag. Er gaan flink wat komkommers doorheen bij mij thuis. Ik kan hier dan ook kort over zijn. Komkommers bestaan vooral uit water en per 100 gram bevat het dus maar 8 kcal. Je kan dus heel veel eten (#volumevoer) terwijl je weinig calorieën binnenkrijgt. Ik eet komkommer vaak als tussendoortje met bijvoorbeeld wat peper, zout en paprikapoeder of een laagje 100% pindakaas met nog een extra snufje zeezout. Of ik maak komkommer zoetzuur (azijn, water en zoetstof) voor naast mijn avondeten.

Per 100 gram: 8 kcal  | K: 1 g | V: 0 g | E: 1 g

PB2 (pindakaaspoeder)

Op zich eet ik op een dag best veel vet, namelijk 40% van mijn energiebehoefte haal ik uit vetten. Echter, mijn liefde voor pindakaas is groot, heel groot! 😉 Daarom vind ik pindakaaspoeder écht een uitvinding. Eigenlijk is vooral het vet gereduceerd en bestaat het in bijna dezelfde verhouding uit eiwitten en koolhydraten. Door het met water te mixen, krijg je pindakaas. Daarentegen strooi ik het losse poeder ook overal overheen en vind ik dat misschien nog wel lekkerder. Er zijn diverse merken op de markt, maar ik bestel altijd van het merk PB2 omdat deze goed bevalt. Een portie is 12 gram (wat echt heel veel is) en bevat 45 kcal.

Per 12 gram PB2: 45 kcal | K: 5 g | V: 1,5 g | E: 5 g
Per 12 gram PB2 chocolate: 45 kcal | K: 6 g | V: 1 g | E: 4 g

Courgette

Ook dit is zo’n typisch #volumevoer groentje omdat het veel vezels bevat en weinig calorieën en eigenlijk is het ook best veelzijdig! Ik maak er mijn ontbijt van door courgette te raspen en te mixen met eiwitpoeder, maar ook eet ik regelmatig courgetti of bijvoorbeeld deze courgettepizza’tjes. Daarnaast kan je het verwerken in bijvoorbeeld brownie’s of pannenkoeken. Daar ga ik binnenkort maar eens mee aan de slag om een lekker recept te bedenken!

Per 100 gram: 16 kcal | K: 2,7 g | V: 0,4 g | E: 1,1 g

Lange vingers

Oehhhh, een koekje in de thee dopen…. Vind ik stiekem zo lekker! En om het voor mezelf makkelijk te houden, ben ik dus op zoek gegaan naar een oplossing in plaats van dit mezelf te ontzeggen. Ik ben daarom op zoek gegaan naar koekjes met weinig calorieën en daaronder valt onder andere een lange vinger. Ook Mariakoekjes bevatten weinig calorieën, maar persoonlijk kies ik dan eerder voor een lange vinger.

Per stuk: 24 kcal | K: 5,2 g | V: 0,2 g | P: 0,4 g

Amandelmelk ongezoet van Alpro

Eigenlijk ben ik een neppe koffiedrinker… Ik vind koffie alleen lekker met melk.. Nouja, eigenlijk vind ik alleen cappuccino’s écht lekker haha. Daarom ben ik super blij dat ik deze melk heb gevonden! De ongezoete amandelmelk van Alpro bevat per 100 ml maar 13 kcal. Dit terwijl volle melk 65 kcal bevat, halfvolle melk 48 kcal bevat en 0% vet melk 36 kcal bevat.

Per 100 ml: 13 kcal  |  K: 0,1 g  | V: 1,1 g | E: 0,4 g

 


Bovenstaande producten gebruik ik eigenlijk dagelijks. Sommige worden misschien bestempeld als ‘ongezond’ vanwege de wellicht rare zoetstoffen, maar persoonlijk vind ik dat niet erg aangezien de rest van mijn voeding wel super gezond is.

Staan er producten tussen die jij nog niet kende of heb je misschien nog toevoegingen aan het bovenstaande lijstje? Laat het me weten!

Liefs, 

Eva-Louise

P.S. In een andere blog zal ik mijn favoriete vetbronnen delen

 

 

Ook next-level coaching?

Gratis e-books

Heb je mijn gratis e-book met 10 tips over hoe je met sociale gelegenheden kan omgaan al?

Download nu dit e-book met de favoriete food swap methoden van Eefshealth Coaching!

Wil jij ook nooit meer op dieet?

GRATIS CURSUS

Begin vandaag nog en creëer een gebalanceerde levensstijl!

Creëer een gebalanceerde levensstijl